pátek 7. července 2017

Na mateřské "žebrákem"

Plánujete rodinu?

Nechcete řešit peníze, až se dítko narodí?

Chcete si v klidu užívat mateřství?

...pak čtěte dále!


 Údaje z ČSÚ nám ukazují, že pořízení dítěte je dosti nákladnou záležitostí. Zároveň je potřeba myslet na to, že příjmy rodiny se s narozením potomka značně sníží.


Jak se změní příjem matky? 6-8 týdnů před porodem nastupuje na mateřskou dovolenou. Po dobu 28 týdnů má nárok na peněžitou pomoc v mateřství, kterou OSSZ vypočítá z příjmů ze zaměstnání. Na internetu lze najít kalkulačky, které vám po zadání hrubého měsíčního příjmu výši mateřské spočítají.

 Po mateřské následuje rodičovská dovolená. Celková částka rodičovského příspěvku je 220 000,- Kč. Lze jej čerpat do 4 let věku dítěte, matka pak dostává měsíčně poměrnou část z této sumy. Zůstává-li tedy matka s dítětem doma do jeho 3 let, měla by se připravit na to, že její měsíční příjem se bude pohybovat kolem sedmi tisíc korun.

 A jak je to s výdaji? Záleží na každém rodiči, co vše chce svému dítěti dopřát. U těch nejmenších utrácíme za pleny, kosmetiku, dětské výživy, hračky,... Vše lze pořídit za různé ceny a v různé kvalitě. Výdaje rostou s nástupem dítěte do školy. Kromě nákladů na vzdělání financujeme dítěti kroužky a koníčky. Každé dítě touží po nových hračkách, ty větší potřebují každou chvíli nový mobil, tablet či počítač. Samostatnou kapitolou je středoškolské a vysokoškolské vzdělání, kdy přibývají výdaje za dopravu, ubytování, stravu, učební pomůcky. Prodražit se může i studium v zahraničí.


Na to, abychom svým dětem mohli zařídit krásný život, je potřeba začít se včas připravovat. Spořit a vybrat si k tomu ty nejefektivnější nástroje... Většina lidí na to nemyslí, a pak v nejkrásnějších chvílích svého života řeší peníze-místo užívání si svého dítěte! Nebuďte jako ostatní!! A plánujte své výdaje s předstihem! Rádi vám s tím pomůžeme! 


Zdroj - Český statistický úřad



 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat