pátek 7. července 2017

Chcete mít doma zlatou cihličku?


Přemýšlíte o možnosti uložit své peníze do zlata?
Těžko se orientujete v široké nabídce možností?
Nevíte, zda je to vůbec pro vás výhodné?

Podívejme se prvně krátce na historii zlata. Zlato plnilo prvně funkci estetickou. Tvrdí se, že byl tento žlutý kov používán jako platidlo už kolem roku 700 před n. l. na území dnešního Turecka. V novověku se postupně začalo opouštět od krytí peněz vzácným kovem. Mezi důležité mezníky patří rok 1945(Bretton Woodský systém), kdy je pouze dolar kryt zlatem a ostatní kurzy měn jsou odvozeny od dolaru. V roce 1971 prezidentem Nixonem dochází k definitivnímu opuštění směnitelnosti peněz za zlato.
Proč zlato? Aneb co bych očekával od investice do zlata?
 Investici do zlata vnímáme jako dlouhodobou „pojistku“ na ochranu svého finančního majetku před znehodnocením. Tento žlutý kov spolehlivě funguje jako uchovatel hodnoty a ochránce majetku před krizemi, se kterými máme všichni poslední dobou nemilé zkušenosti. Je třeba zdůraznit, že tento vzácný kov nevnímáme jako koupi k rychlému zbohatnutí.

 Krásně investici do zlata vystihuje citát Anthony Dedena, který řekl že „Význam zlata spočívá v jeho vlastnictví, nikoliv v jeho ceně.“
Rady k nákupu zlata! Aneb nakupujte bezpečně.
 Pokud se rozhodnete investovat do zlata, tak je důležité si uvědomit, že trh se zlatem není státem regulován. Z toho vyplývá, že bychom měli vybírat jen ověřené obchodníky a nakupovat slitky jen špičkových mezinárodně uznávaných rafinérií. Kvalitní slitek by měl mít unikátní certifikát pravosti, který udává logo rafinérie, logo dodavatele, specifické číslo, ryzost a váhu. Zeptejte se svého obchodníka, jak je zlato pojištěno a jak je uschováno. Cena zlata se odvíjí od aktuální hodnoty na Londýnské burze + obchodní přirážky, která se u distributorů liší, proto si ji dopředu zjistěte. Doporučujeme zlato nakupovat v tzv. spořících programech, a to opakovaně a dlouhodobě. Díky tomu se vyhnete špatnému načasování nákupu a využijete efektu průměrování nákladů. Dopředu si zjistěte informaci, kdy se zlato stává vašim majetkem.

Výhody investičního zlata
·       Největší výhodu investičního zlata spatřuji v tom, že se zlato stává mým majetkem. Vlastním ho stejně jako vlastním jiný majetek, např. auto, byt chatu.
·       Mezi další výhodu patří osvobození od DPH v celé EU.
·       Investiční zlato nepodléhá clu a není zdaněno daní z příjmu (v případě prodeje po jednom    roce od koupě).
·       Kupec nemá žádnou oznamovací povinnost, tzn. mohu si koupit svůj majetek bez toho, abych se musela prokazovat (identifikovat OP).
·       Investiční zlato je mobilní (na rozdíl od nemovitosti).
·    Spořit můžete již od 300Kč/za měsíc. 
 Zlato je dlouhodobá konzervativní strategie, která má za cíl ochránit váš majetek před znehodnocením a před krizemi. Doporučuje se, aby 5-15% vašeho finančního portfolia bylo tvořeno investičním zlatem.

Jak si ale správně vybrat, když je tolik možností a nabídek kolem nás? 
Rádi vám poradíme. Zavolejte si k nám o radu...

Žádné komentáře:

Okomentovat