pátek 7. července 2017

Syslete dětem peníze!


Chcete spořit svým dětem?
Přemýšlíte o jiných možnostech než o stavebním spoření?
Znáte všechny dnešní možnosti zhodnocení peněz?
I sysel syslí na zimu:)


Rodiče dětem spořit chtějí a mnozí už tak i činí. Pojďme se spolu podívat na to,  jak vybrat ten nej... produkt.
 V první řadě je důležité si odpovědět na základní otázky a stanovit si CÍL spoření:
1.PROČ?  V klidu si ujasněte, na co bude dítě naspořené peníze potřebovat (na studia, start do života, bydlení...)
2.KOLIK? Jak velká částka je potřeba pro splnění vašeho cíle. Např. průměrná částka potřebná pro vystudování vysoké školy  je 500 000 Kč.
3.KDY? Jak dlouho budeme spořit - kdy bude dítě úspory  potřebovat, v kolika letech.

 Bez odpovědí na tyto otázky totiž není možné vybrat správné spoření. Pokud nemáme jasně stanovaný cíl spoření, hromadí se nám doma jeden produkt za druhým. Budeme mít spořící účet - tzv. dětské konto, které nám nabídla banka hned po narození dítěte a dostali jsme plyšovou hračku, stavební spoření - každá rodina má alespoň jedno. V lepším případě budeme pravidelně investovat do podílových fondů - tímto způsobem zhodnocují peníze i banky, tak proč toho nevyužít, nebo dokonce do zlata. A novinkou je doplňkové penzijní spoření.
Na každý produkt pak budeme více či méně pravidelně posílat pár stovek měsíčně. Také ale budeme platit poplatky (za založení smlouvy, za vedení spoření, za výběry...) O těch nejznámějších možnostech spoření jsme již psali v minulých číslech našeho magazínu. Ale protože opakování je matka moudrosti ...

 Stavební spoření - skončila nutnost rozhodnutí opatrovnického soudu při rušení smlouvy nezletilého dítěte. Výpověď musí podepsat oba zákonní zástupci a smlouva musí být po vázací době. Státní příspěvek 10% , max. 2 000 Kč/ročně. Poplatek za uzavření smlouvy, poplatek za vedení smlouvy, 6 let vázací doba, daň z výnosů 15%, možnost korekce státem, nižší zhodnocení.

 Investování do podílových fondů - neplatí se daň z výnosů 15%, vyšší zhodnocení peněz, flexibilní -  možnost výběru kdykoliv, navýšení a  snížení  investované částky i přerušení, není korekce státem. Vstupní poplatek.
 Doplňkové penzijní spoření - státní příspěvek až 230 Kč, možnost vybrat 1/3 vložených peněz v 18  letech, založení zdarma. Smlouva do 60-ti let, daň z výnosu 15%, možnost korekce státem, poplatek za vedení a za zhodnocení.
 Pokud máme jasno v tom, na co, kdy a kolik peněz ušetřit, můžeme přesně zacílit a s pomocí finančního poradce vybrat na finančním trhu ten nejefektivnější produkt. S tím pak bude spoření radost a ne utrpení. Nenechte vydělávat finanční společnosti, ale vydělávejte vy!! Rádi vám poradíme s vhodným výběrem společnosti a smlouvy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat