pátek 8. září 2017

Hypotéky: méně dostupné, snazší splacení

Plánujete si vzít hypotéku?

Víte, jaké jsou výrazné změny u hypoték?

Znáte nové podmínky, za jakých můžete úvěr splatit?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru platí od 1. 12. 2016. Přinesl s sebou řadu novinek i pro oblast hypoték. Jak změny dopadnou na klienty? Je nyní snazší, nebo naopak složitější získat hypotéku? Připravili jsme pro vás přehled těch nejdůležitějších novinek.

Banky nyní nesmí poskytovat 100% hypotéky. Hypoték s LTV 90% mohou poskytnout jen omezené množství. Žadatelé o hypotéku proto musí počítat s tím, že je nutné zajistit si na dofinancování vlastní zdroje. Ideální je, pokud klienti mají naspořeno a mohou využít vlastní kapitál. Pokud tomu tak není, nabízí se možnost dofinancovat hypoteční úvěr úvěrem ze stavebního spoření nebo například nějakým neúčelovým úvěrem. Banky ovšem na doporučení ČNB zpřísňují pravidla pro dofinancování, a tak ani tato možnost není stoprocentní. Navíc klient v tomto případě pravděpodobně získá horší podmínky, než kdyby měl tzv. 100% hypotéku. Proto než klienti přistoupí k takovému řešení, je třeba si vše dobře promyslet a propočítat.

Klade se větší důraz na bonitu klienta. Banky přísněji prověřují klientovy příjmy a na hypotéku tak nyní dosáhne mnohém méně lidí, než tomu bylo dříve. Pokud banka důkladně nevyhodnotí schopnost klienta splácet a úvěr mu poskytne, může klient do 3 let od uzavření smlouvy uplatnit námitku neplatnosti. Banky proto omezují poskytování tzv. bezpříjmových hypoték, kdy klient nemusel dokládat svůj příjem nějakým potvrzením.

Předčasné splacení hypotéky je nyní snazší. Jednou za rok lze splatit 25% půjčené částky. Lze to provést i mimo konec fixačního období a splátka je bez sankčního poplatku.Omezené jsou i poplatky v případě prodeje nemovitosti. Pokud k němu dojde po 24 měsících, smí si banka za předčasné splacení úvěru naúčtovat jen 1% z půjčené částky, maximálně však 50 tisíc.

Banka musí sdělit klientovi novou úrokovou sazbu nejpozději 3 měsíce před koncem fixačního období. Klient tak má dostatek času pro porovnání konkurenčních nabídek a případné refinancování úvěru.

Zprostředkovatelé úvěrů nyní musí skládat zkoušky a získat licenci ČNB. Také všechny společnosti poskytující úvěry musí být registrovány u ČNB. To je pro spotřebitele dobrá zpráva. Na finančním trhu by se tak měl snížit počet společností a zprostředkovatelů, kteří nejednají ve prospěch klienta.
Co z těchto změn plyne? Na jednu stranu se zcela jistě zvýšila ochrana spotřebitele. Na stranu druhou se značně prodloužila doba schvalování úvěrů. Proto pokud uvažujete o hypotéce, je třeba začít vše řešit včas. A nejlépe s odborníkem, který vás celým složitým procesem provede.

Jsme Ekoma  a jsme držiteli certifikátu "Fér hypotéka". 
Tento certifikát vypovídá o naší nezávislosti a profesionalitě při poskytování hypotéčních úvěrů!
Pokud budete chtít poradit při výběru vhodné banky, správně nastavit hypotéční úvěr a sjednat výhodnější podmínky, budeme rádi, když se na nás obrátíte. 
Jsme na vaší straně a v hypotékách se vyznáme!



Žádné komentáře:

Okomentovat