pátek 2. února 2018

Jak si půjčit, aby nebyl úvěr budoucí radost každého exekutora?


Plánujete si vzít hypotéku?

Víte, jak mít hypotéku, krásný dům a klidný spánek?

Víte, co vám v bance neřeknou?


Čtěte dále... 

Než začnete vybírat tu správnou banku…

1.    Spočítejte si vaše současné a budoucí příjmy a výdaje. Díky tomu zjistíte, jakou částku můžete uvolnit na splátky a zda jste schopni úvěr dlouhodobě splácet. Výše splátky by neměla ohrozit váš rodinný rozpočet po celou dobu splácení. Nezapomeňte kalkulovat i s vašimi budoucími výdaji, plány (např. s náklady na studium dětí).

2.    Pokud je vaším snem rodinný dům, počítejte, že cca o 25% se vaše výstavba zpravidla prodraží oproti plánovanému rozpočtu. Proto raději vždy v bance žádejte o vyšší úvěr. Je jednodušší peníze nedočerpat, než se finančně zatěžovat dalšími úvěry na dokončení vysněného bydlení!

3.    Třetím zlatým pravidlem je mít dostatečnou finanční rezervu! Banky zpřísnily podmínky pro poskytování hypoték. Přestaly poskytovat hypotéky ve výši 100% LTV. Proto potřebujete mít tzv. vlastní zdroje/rezervu.

4.    Pohlídejte si, abyste nebyli v registru dlužníků. I pozdě uhrazené faktury za telefon vám mohou znemožnit úvěr získat!

Máte jasnou představu o vašich příjmech/výdajích a víte, kolik si potřebujete půjčit, máte vlastní rezervu?

  Tak hurá do banky!

5.    Nechte si spočítat více nabídek od bank a zjistěte si podrobně jejich podmínky. Banka, kde máte běžný účet, nemusí být pro váš záměr ta ideální. Zeptejte se na způsob a postup čerpání, podmínky nedočerpání úvěru. Musíte např. dokládat faktury? Kolik čerpání je u banky zdarma?...

6.    Banka bude chtít od vás prokázat prokazatelné/oficiální/akceptované příjmy. Zjistěte si, jakým způsobem a co vše do prokazatelných/akceptovaných příjmů spadá či nespadá.

7.    Vždy musíte mít vhodnou nemovitost do zástavy. Důležité je znát přibližnou cenu nemovitosti. Odhad nemovitosti si ale nedělejte dopředu! Některé banky mají své vlastní odhadce či poskytují odhady zdarma.

8.    Porovnávejte RPSN a ne jen úrokovou sazbu! Ptejte se na poplatky s úvěrem spojené: odhad nemovitosti, poplatek za zpracování úvěru, pojištění úvěru, vedení účtu atd. Dejte si pozor na slevu na úrokové sazbě při sjednání životního/úvěrového pojištění! Nemusí být vždy výhodná!

9.    Úvěr si nastavte na co nejdelší dobu splatnosti. Pokud se změní vaše životní situace (ztráta zaměstnání, nemoc, rodičovská dovolená…), máte větší šanci úvěr v klidu splácet. Splátka hypotéky na dobu 30 let vás bude výrazně méně zatěžovat než splátka na dobu 15 let. Pokud vám budou měsíčně peníze zůstávat, tvořte rezervy!! Díky vaší vytvořené rezervě hypotéku splatíte dříve a přeplatíte méně na úrocích.

10. Určete si vhodné fixační období. To je doba, po kterou se vám nemění úroková sazba. Od roku 2016 můžete splatit 25% půjčené částky i mimo fixační období. 

   Máte již hypotéku dobře sjednanou, tak ještě…

11. Nezapomeňte mít vytvořenou tzv. minimální „likvidní rezervu“.  Což jsou vaše alespoň tříměsíční výdaje. Zároveň nepodceňujte správné nastavení životního pojištění. Zajistí vám dorovnání vašeho příjmu např. v době nemoci či úrazu. To bude vaše jistota v zádech. Nejlevnější pojištění neznamená nejlepší!!

Chcete mít vaší hypotéku rychle, levně a spolehlivě vyřešenou?
Obraťte se na nás. Rádi vám s ní pomůžeme.

Umíme vyjednat lepší podmínky. Nižší úrokové sazby, nižší poplatky. Poradíme vám s vhodným výběrem banky, neboť detailně známe jejich podmínky. Navíc s vámi projdeme vaše plány do budoucna a pomůžeme vám hypotéku správně nastavit.

Tak proč se na nás neobrátit?
Těšíme se na setkání s vámi!
Ing. Karolína Bedáňová



Žádné komentáře:

Okomentovat