úterý 24. dubna 2018

Manželství a finance. Základem je otevřená komunikace

Rozvodovost se v České republice dlouhodobě pohybuje mezi 45-50%. V podstatě každé druhé manželství u nás tedy končí rozvodem. Jedním z důvodů bývají i finance, na problémy spojené s penězi si mnohdy páry zadělají ještě před tím, než do společného svazku vstoupí. Jak finančním neshodám předcházet?
„Peníze v řadě vztahů zůstávají dlouho tabu a často je lidé začnou řešit teprve ve chvíli, kdy se vynoří problémy, a to už může být pozdě. Partneři se spolu musí o penězích umět bavit, i když je zrovna po finanční stránce nic netrápí. Základem je otevřená komunikace, upřímnost a zároveň společné nastavení a respektování jasných pravidel,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.
Lidé mívají pocit, že finance jejich partnera jsou příliš osobní záležitost, ale rozhodně by měli vědět, jak si jejich protějšek finančně stojí, zda například nemá dluhy z minulosti, které se po svatbě stávají do jisté míry vymahatelnou součástí společného jmění manželů.
Zároveň partneři často až po svatbě s překvapením zjistí, že mají výrazně odlišný pohled na to, jak se o finance starat a za co je v krátkodobém i dlouhodobém horizontu vydávat. Užitečným nástrojem je vytvoření společného finančního plánu, který si mohou partneři sestavit sami nebo vyhledat pomoc odborníků.
Součástí finančního plánu je nejen realistické zhodnocení finanční situace, ale také stanovení budoucích finančních cílů, způsobů, jak těchto met dosáhnout, a také řešení, jak společný majetek či životní standard ochránit v případě nečekaných životních situací, například s pomocí vhodných pojistných, spořících či investičních nástrojů.
Pokud chcete mít své rodinné finance v pořádku a pokud se chcete vyhnout zbytečným neshodám, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme.
 
Zdroj: http://blog.brokertrust.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat